Nieuwegein krijgt compensatie na opzeggen gascontract Gazprom

Alle gemeentes die onder druk van de regering hun contract met het Russische energiebedrijf Gazprom hebben opgezegd, krijgen volledige compensatie. Ook de gemeente Nieuwegein die door het opzeggen van het contract met Gazprom enkele tonnen meer kwijt was aan de gasrekening door de overstap naar een andere leverancier.

Energieminister Jetten schrijft nu aan de Tweede Kamer dat alle gemeentes, onderwijsinstellingen en waterschappen het geld terugkrijgen dat ze extra moesten betalen. Jetten is dezelfde minister die bepaalde dat zij hun banden met Gazprom moesten verbreken vanwege de sancties die waren ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Naast Nieuwegein hadden ook de gemeentes Utrecht, Baarn, Woudenberg en Eemnes een contract bij Gazprom. Het is onbekend hoeveel zij precies extra kwijt zijn als gevolg van het stopgezette contract, maar het bedrag lijkt in die gemeentes een stuk lager te liggen dan de 11 miljoen in Utrecht.

Nieuwsuur zocht uit dat de gedwongen contractbreuken met Gazprom helemaal niet nodig waren. De gemeentes waren namelijk klant bij een Nederlandse dochteronderneming van het bedrijf, dat op zijn beurt weer onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom viel. Die Duitse dochter werd genationaliseerd door de Duitse staat en omgedoopt tot Sefe (Securing Energy For Europe). De Europese Commissie keurde de nationalisatie goed. Daarmee viel het bedrijf niet meer onder de Europese sancties.

Utrecht was maar liefst 11 miljoen euro kwijt aan een nieuwe energieleverancier. Voor Nieuwegein viel de schade in enkele tonnen. Deze zullen nu door de overheid worden vergoed.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk